RSS

Apa itu RSS?

RSS adalah singkatan bagi Really Simple Syndication . Ia adalah suatu aplikasi XML (Extensible Markup Language) mengikut tahap spesifikasi World Wide Consortium (W3C) . Ia merupakan suatu format sindikasi berita dan digunakan sebagai agen untuk mendapatkan berita atau data secara atas talian daripada halaman web yang menyokong aplikasi ini.

Mengapa RSS perlu?

Perkembangan teknologi dalam penerbitan dalam talian amat memudahkan tugas bukan sahaja dalam penyebaran maklumat terkini secara web malah pengguna dapat mengesan maklumat terkini sejumlah besar laman web kesukaan anda tanpa perlu mengingati alamat URL laman tersebut atau sentiasa mengemaskini email untuk mendapatkan info terkini. Kemudahan aplikasi RSS ini disediakan khas untuk pembangun halaman web bagi mendapatkan info terkini berkenaan dengan Majlis Agama Islam Negeri Johor. Melalui kemudahan aplikasi ini diharap agar MAIJ dapat menyalurkan Info atau Maklumat Terkini/Semasa yang berlaku daripada laman Portal MAIJ dengan lebih pantas dan berkesan. Melalui suapan RSS ini juga:

1. Pengguna boleh memilih untuk membaca berita yang anda inginkan dan relevan dengan  kehendak anda.

2. Pengguna secara tidak langsung mendapat informasi yang boleh dipercayai dan mencegah daripada informasi yang tidak di inginkan (spam ).

3. Menjimatkan masa.

4. Pengguna dapat mengetahui Info dan Maklumat Terkini mengenai MAIJ lebih cepat dan berkesan.

5. Berita atau info yang dipaparkan adalah yang terkini tanpa perlu melayari laman ini.

 

Bagaimana menggunakan RSS?

Terdapat banyak pilihan bagaimana menggunakan perkhidmatan RSS ini. Berikut adalah dua cara yang selalu digunakan:

1. Menggunakan perisian rss Reader;

2. Memasang secara terus ke pelayan internet (browser)